11 Şubat 2007 Pazar

D Vitamini ve Güneş

Doğadaki tek ültraviyole ışın kaynağı olan güneş, organizma için çok yararlıdır. Vücudun D vitamini gereksinimi büyük ölçüde güneş tarafından sağlanır. Kemiklerin ve özellikle gaganın güçlenmesi için D vitamini son derece önemlidir.

D vitamini kalsiyumun kemiklerde depolanmasını ve mobilizasyonunu sağlar. Ayrıca yeterli kalsiyum ve fosfor sağlayarak kemik oluşumunu artırır. Yeterli kalsiyum ve fosfor sağlayarak kemik oluşumunu artırır.

D vitamini doğrudan güneş ışığı ile deride sentez edildiği gibi besinlerle de alınır. Özellikler karaciğer, yoğurt, balık ve yeşilliklerde D vitamini bol miktarda vardır. Bu besinlerle beraber güneş kemik gelişimini düzenler ve sağlam yapılı horozlar alınır. Ama dışarıdan sentetik olarak verilen D vitaminin yararından çok zararı vardır.


D vitamininin eksikliğinde ise sarsaklık; denilen yani horozların ayakta sağlam durmasını zorlaştıran hastalık ortaya çıkar.

Bunun için horozlarımızı D vitamini içeren besinler verir ve haftada en az 3 saat güneşlendirirsek kemik gelişimini tamamlamış oluruz.

Unutmayalım ki kemik yapısı güçlü olmayan hayvanın kas yapısı da güçlü olmaz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

horoz a sütte kalsiyum oldugun dan veril me limi dir

Korsalı dedi ki...

Selamlar;

Her canlı türünün özelliklerine göre beslenme şekli vardır. Bunu göz önünde bulundurarak beslememiz gerekir. Doğada yediği yiyeceklerle beslememiz daha uygundur.

İlla süt ürünü vermek istiyorsak, yoğurt ile civciv yemini karıştırıp vermemiz daha iyi olur diye düşünüyorum.

Saygılarımla...

 
Kanatlı,Tavuk,Horoz,Civciv,Kanatlı Hastalıkları