29 Ocak 2007 Pazartesi

İdman Çeşitleri ve Uygulamaları

Bir horoza idman verilmesinin iki sebebi vardır;

  1. Horozun Kabiliyetinin Artırılması
  2. Horozun Kas Yapısının Güçlendirilmesi

Horozun kabiliyetinin artırılması; Horoz dövüşecek erginliğe geldikten sonra akrabalığı bulunmayan yaş ve kilo olarak denk olan horozla yapılan idmandır. Bu idmandaki amaç horozun stil olarak farklı horozlar karşısında yapabileceklerini görmek ve horoza farklı stiller gösterip horozun dövüş kabiliyetini artırmaktır.

İlk İdman;
Bir horoza ilk idmanı verilirken dikkat edilmesi gereken en büyük unsurlardan biri karşıdaki horozun yaş, boy, ağırlık eşit olması dışında karşıdaki horozunda ilk idmanı olması gerekir, aksi halde tecrübeli horoz ilk idmanda olan yavru horozu tavır ve hareketleriyle ürkütebilir. İlk idmanın süresi 15 dk geçmemelidir, bunun nedeni ise hayvanlar dövüşe alışmaları ama hasar görmelerinin engellenmesidir.

İkinci İdman;
İkinci idman horozun artık tecrübe kazanacağı idmandır, bunun için biraz uzun tutulur ve ilk 10 dk açık, diğer 20 dk kapalı idman edilir. Önemli olan horozu ilk idmanındaki horozun dışında bir horozla idman etmektir. Bu idmanda horoz elindeki marifetleri yavaş yavaş göstermeye başlar.

Üçüncü İdman;
Üçüncü idman en önemli idman ve horozun kendini gösterdiği bir idmandır, bu idman sonunda artık horoz ringe gitmeye hazırdır. Bu idmanın süresi 45 – 60 dk olur bu aralık horozların durumuna göre değişir. Horozlar ilk 7 dk ve son 7 dk açık diğer sürelerde kapalı idman edilmelidir.

Horozun Kas Yapısının Güçlendirilmesi; Horozun kas yapısının güçlendirilmesi için yapılan idman çeşidi üçtür.

  1. Horozla yapılan idman
  2. Koşturma
  3. El İdmanı

Horozla yapılan idman; horozun kabiliyetinin artırılması konusunda işlenmiştir.

Koşturma; Horozun haftada bir kere 10-15 dk arasında koşturulması ile olan idmandır, bu idmanda horoz fazla kilolarını atar, tırnaklarını düzeltir, kondisyonunu artırır, en faydalı idmanlardan birisidir.

El İdmanı; El işi denilen bu idman çeşidi herkes tarafından saklanan adeta bir sır gibidir. Faydası çoktur fakat yanlış yapıldığında zararı daha çoktur, bu yüzden iyice öğrenilmeden yapılması horozu bozabilir, yıldırabilir. Bu idmanda horoz boyun, bacak ve kanat kaslarını güçlendirir. Bu idmanlar anlatarak olmaz görsel olması gerekir bu yüzden daha sonra video olarak izleyebilirsiniz.

Not : Horozun idmandaki yüklemeleri alması için beslenmesi çok önemlidir, bir sonraki konuda anlatılacaktır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

KAÇ GÜNDE Bİ EL İDMANI YAPILMALIDIR ONU YAZMAMIŞSŞINIZ YAZARSANIZ SEVİNİRİM

 
Kanatlı,Tavuk,Horoz,Civciv,Kanatlı Hastalıkları