19 Ocak 2007 Cuma

Hint Horozunun Bilimsel Tanımlaması

Bilimsel Sınıflandırma

Tür: malaoid
Irk:Hint horozu
Yayılma Alanı: Adana ve Çevresi
Yetiştirme Amacı: Özel Merak

Morfolojik Özellikleri

Tüy Rengi: Vücut siyah-kızıl, sarı-siyah, beyaz, siyah veya bu renklerin kombinasyonları olan renkte tüylerle kaplıdır. Yele ve kuyruk tüyleri parlaktır, ışık altında yeşil-siyah yansımalar yapar.

Deri Rengi: Beyazdır

Ergin Canlı Ağırlıkları, gr: 3000 gr ile 5000 gr arasında değişir

Ergin Boy Uzunlukları, cm: 80 cm ile 120 cm arasında değişir

Cinsel Olgunluk Yaşı, hafta: Erkekte 24-44 hafta arasında dişide ise 20-32 hafta arasında değişmektedir

Gaga Yapısı: Orta uzunlukta, güçlü, gaga rengi koyu sarı, kahverengi, siyah tonlarında veya bu üç rengin kombinasyonları şeklindedir. Bazılarında gagalarında gagayı iki parçaya ayıran oluklar vardır.

Göz Yapısı: Orta büyüklükte, yuvarlak ve mavi, balköpüğü renklerindedir, göz bebeğinin çevresinde ince bir halka şeklinde beyazlık vardır. Gözler Kafatasındaki göz oyuğuna gizlenmiş bir şekilde gömülüdür.

İbik Yapısı: Silme, Fıstık veya gül ibik olarak değişebilir. Koyu kırmızı, etli ve serttir.

Kulak ve Lopları: Kulaklar kısa tüylerle kaplı, kulakların altında her iki tarafta çok az belirgin kırmızı, beyaz veya kırmızı kulak küpesi vardır.

Sakal: Orta genişlikte ve yok denecek kadar kısadır.

Ayak ve Tırnak Yapısı: Bacaklar yüksek, sağlam yapılı, düz duruşlu, incik, ayak derisi ve pulları sarı, siyah, gümüş renk tonlarında, tüysüz, dört parmaklı ve mahmuzludur. Kalemleri kısa ve kalındır.

Kanat Yapısı: Kısa ve geniştir.

Kuyruk Yapısı: Sağlam yapılı ve gösterişli, kuyruk tüyleri çoğunlukla yatay açılarla bağlantılıdır.

Boyun Yapısı: Uzun, kaslı ve tüylüdür.

Ense Yapısı: Kısa, kalın ve tüylüdür.

Göğüs Yapısı: Geniş, kaslı ve kemiklidir.

Dişi ve erkeği Ayrıran Özellikler: Dişilerinin tüyleri soluk ve düzdür, kiloları ve boyları erkeklere oranla yarı yarıya azdır.

Yıllık Yumurta Verimi, adet: Ortalama 80 adettir.

Yumurta Kabuk Rengi: Beyaz veya Beyaz Tonlarındadır.

Yumurta Boyutu: küçüktür.

Telek Rengi: Vücut siyah-kızıl, sarı-siyah, beyaz, siyah veya bu renklerin kombinasyonları olan renkte tüylerle kaplıdır. Yele ve kuyruk tüyleri parlaktır, ışık altında yeşil-siyah yansımalar yapar.

Davranış Özellikleri: Erkekler boğuk ve kalın bir sese sahiptir. Civcivler 20 günlükken kendi kendine dövüşe başlar. Dövüşlerde bazen yara bere içinde kalır. Yaralı bir civciv diğerleri tarafından korunmaz. İki Hint horozunu aynı yere koyarsanız dövüşerek birbirlerini öldürürler. İnsanlara alışkındırlar ve sahiplerini tanırlar, Sürülerini havadan ve karadan gelecek tehditlere karşı etkin biçimde savunurlar.

Irkın Özel Yetenekleri: Dövüşçülerdir, Dövüşürken bütün unsurlarını kullanırlar, Mahmuz, tırnak, gaga, kanat ve ayakları çok ustaca kullanıp karşı rakibini yıldırmaya çalışırlar, Çabuk pes etmezler bu yüzden çok uzun dövüşürler, Dövüşten pes edenler olduğu gibi ölüm pahasına dövüşenleri de olur.

Yetiştirme Şartları: Ekstansif ve yarı entansif ortamlarda yetiştirilmektedir.


10 yorum:

Adsız dedi ki...

Öncelikle başarılı çalışmanız için tebriklerimi sunuyorum.
Hint Horozu ıslah çalışmalarınıda gönülden desteklemekteyim. Yapmış olduğunuz sınıflandırma çok güzel ve yerinde. Ancak 1-2 nokta eklemekte fayda olacağını düşünmekteyim.
Kilo olarak sınıflandırma biraz eksik. Ör: 2,900 kg olan hayvanlar Hint Horozu değilmi.? Münferit olarak tanımlanabilirlermi.? Münferit olarak tanımlamak için sayılarının çok az olması lazım. Halbuki ringlerde ve kümeslerde 3,000 kg altında horoz çok.
Diğer bir nokta kilo aralığı çok olmuş. Aslında buda düşünülmesi gereken bir konu.
Pullar konusuda öyle. İllaki sarı mı olması lazım?
Kalemler kısa ve kalın mı olmalı?
Yumurta rengi ve ağırlığı çok önemlidir. Değinmekte fayda var.
Hayvanların fiziksel max. ve min boyutlarına değinilmelidir.
Sevgi ve saygılarımla...

Dr. Ozan ERENAY

Korsalı dedi ki...

Selamlar Ozan Bey,

Evvela yorumunuz için teşekkür eder, katılımınızın bizi sevindirdiğini belirtmek isterim, bu tanımlamanın bir çok eksiği var olduğunu düşünmekteyim, buraya yazmamızın amacıda bunun geliştirilmesini istememizdir. Siz ve sizin gibi bu işe gönül vermiş insanlarla bu tanımı bulunduğu yerden çok uzaklara götüreceğimizi düşünüyorum.
Bir Beyin Fırtınası Yapalım...

>Kilo olarak sınıflandırma biraz >eksik. Ör: 2,900 kg olan >hayvanlar Hint Horozu değilmi.? >Münferit olarak >tanımlanabilirlermi.?

Biliyorsunuz ki hint horozunun ağır yapısı (Seri olmaması) ve kafasının çabuk şişmesi (et kafa) dez avantaj olarak ele alınıyor, bunu yok etmek için bu ırkı bir asyadan gelen asil denen ırklarla kırdılar ben kiloların ondan sonra 2500 gr civarlarına indiğini düşünüyorum.

>Diğer bir nokta kilo aralığı çok >olmuş. Aslında buda düşünülmesi >gereken bir konu.

Bencede çok ben kendim hiç düşünmeden 4000-5000 gr arası yazabilirim ama dedim ya geliştirmek adına biraz geniş tuttuk.

>Pullar konusuda öyle. İllaki sarı mı olması lazım?

Pullar için sadece sarı diye algılanması yanlış olmuş galiba sarı,siyah,gümüş ve bu rankların kombinasyonları şeklinde bir ifade kullandık.

>Kalemler kısa ve kalın mı olmalı?

Bunun için bence kısa ve kalın olmalı incelemeler sonucu bu yoruma vardım

>Yumurta rengi ve ağırlığı çok >önemlidir.

Bunun içinde çalışmaktayız tam bir tanımlama yapamadık, nedeni günümüzde saf hint horozlarına çok nadir rastlanmakta, ama renk konusunda beyaz ve kirli beyaz diye biliriz diye düşünüyorum, ağırlığı içinde 50-55 gr olabilir.

>Hayvanların fiziksel max. ve min boyutlarına değinilmelidir.

bunlarada kilo ve boylar haricinde değinilmediğinin bende farkındayım, başbakanlığın hazırladığı kanatlı hayvan taslağına göre tanımla için uğraşmaktayız burada kazandığımız tecrübe ve araştırmalar sonucu hint horozunun bir Türkiye markası olarak tecil ettirmek amacımız.

Ama sizde incelmelerinizde ulaştığınız sonuçlara göre başlıkları doldurup buraya yazarsanız ortak bir noktada ulaşmak adına tartışırız.

Saygılar...(Es)

Adsız dedi ki...

çalışmalara yön vermesi açısından ve konuya benimde bir katkım olmasını bazı ihtilaflı olabilecek konuları araştırırken belli bir kitleyi analiz etmek için çeşitli istatistiki değerlendirmeler vardır.bunun içinde belli bir bölgede bulunan hayvanları ele alarak örnekleme yapmak ve bu örneğin ortalamaları varyans analizleri standart sapmaları ve şansa bağlı bu örneklemenin kitleyi tanımlayabileceğimiz çeşitli sonuçlara ulaştırır.eğer kilo için çevre şartları tamamen belirleyici değilse yani horozcuların bakım şartları bu hayvanların kilo alması ve gelişimini nekadar etkilediği gibi konularda baz alınarak değerlendirme yapılması daha sağlam temelli olacağı kanısındayım başlangıç açısından iyi bir giriş kutlarım

ıslah ta ve oluşturulacak bilimsel sınıflandırma için baz alınabilecek kilo değerleri gerçekçi olması için ortalama değerler baz alınmalı

Korsalı dedi ki...

Sevgili Arkadaşım,

Önce isim yazalım öyle değil mi?

Saygılar...

Unknown dedi ki...

bu yorumlara katılıyorum kiloda renkte cinslerinini genel karakterlerini yansıtıyor yansıtırda yumurta büyükte olur küçükte,sarıda olur beneklide ama üzerinde çok renk olan horoz tavuk pek makbul olmaz tek renk olması iyiye alamattir silme horoz tavuk pek tutulmaz gaga sorunları çok oluyor ondan sonra uğraş dur

kingpin dedi ki...

selamlar

Benim bir arkadaşım horozcu ve yavru almak için bir horoz ve tavuk yan yana bıraktı ikiside kırma değil ama yavrularından biri kırma çıktı bunun nedeni nedir?

Adsız dedi ki...

öncelikle bu güzel ve bilgi dolu çalımanızdan dolayı çok tşk ediyorum inanımazısnız demek isterim size bir sorum var cevaplasananız çok makbul geçer hem sorumu soruyorum. Efendim yavru horoz kaç aylıkken kafase atılır ne zaman idman etmek lazım cevabınızı bekliyorum bizi aydınlattığınız için çok tşkr ediyorum hayırlı çalışmalar

Adsız dedi ki...

benim hint tavuğumun ayağı mantarlı.tedavisi nasıl olmalıdır?
kuluçkaya yatırılmasında bir sakınca varmıdır.

Adsız dedi ki...

Selam öncelikle yorumların geneline katılıyorum bazı özellikleride bende eklemek istiyorum bu bahsedilen tavuk cinsi değişik yörelerde değişik isimlerle adlandırılmıştır örnek istanbul horozu, cins horozu ve hint horuzu denilmektedir. Yorumlarda aklımda kalanlardan bahsedim; yumurta kesinlikle küçüktür ve rengi biraz farklı olabilir. Tavuktan tavuğa. Bu cinsin üremesi ise aynı cins tavuk gurk bastırılarak çıkarılır ve anneleri tarafından ortalama üç ay bakılır ve sonrasında kendi başlarının çaresine bakarlar. Not bu diğer tavuklar için yarı yarıya düşer. Bu cinslerin ergenlik çağı sekiz aylık ken başlar horozlar ötmeye başlar. Not bu diyer cinslerde 4,5 aydır. Eğer ötmüyosa üzerinde yaşlı bi horoz vardır sebep budur, eğer daha erken öterse 8 aydan ırkında bozulma vardır , özelliğini kaybetmiştir. Bu horozların renk leride siyah, beyaz, kırmızı ağırlıklı, ballı ve çil olur başka rengi yoktur bunun. Ve bu cinsler kesinlikle dövüşürken kaçmazlar ölür veya öldürürler kaçanlar ırkı bozulmuştur mesela akraba çifleş esinde bu görülebilir . Ve bu hayvanların düvüşüne meraklıysanız horozunuzunda galip gelmesını istiyorsanız. Mutlaka iyi antreman yaptırmalısınız ve iyi beslemelisiniz nasıl beslicez diyeceksiniz bı defa hazır yem kesınlıkle vermiceksiniz. Doğal yollardan besliceksiniz ve mutlaka acı bi erli et yedireceksiniz. İnancınız olsun ıyı antreman yaptırın ve dediğim gibi besleyin rakibinin kafasını 5 dakıkada yemesse bişiy bilmiyorum ... Not bu horozların bir özelliğide çok kısa ötmeleridir. Birde nacizhane kendi fikrimi belirtmek istiyorum bucinslerin en en iyisi ballı olandır ve ballı horoz kolay kolay tutturamassınız. Nasıl olur gögüs ve bacaklar siyah tüylü olur, boyun, sırt ve kanat üstleri komple bal regi olur ve bal'ın parlaklığını düşünün; bu şekilde bi horoz yakalarsanız paha biçilemez bunu böyle bilesiniz.

Unknown dedi ki...

Selam benim Hint horozum yeni ötmeye başladı ama diğer tavuklardan dayak yiyor ne yapmalıyım

 
Kanatlı,Tavuk,Horoz,Civciv,Kanatlı Hastalıkları