13 Ocak 2007 Cumartesi

Hint Horozunun Bakım ve Beslenmesi

Her zaman söylediğimiz (besleme) horozculuğun temel ayaklarından biridir. Horoz yetiştirilirken horozcular arasında bakım besleme ve yetiştirmeden kaynaklanan çeşitli farklılıklar ortaya çıkar. Bu temel ayaklarından birinin eksikliği daha kötü performanslı işe yaramaz horozların ortaya çıkmasına neden olur.



Yalnız şunu unutmamak gerekir kötüyü kötü yapanda iyi yapacak olanda bizleriz. Çünkü ortaya çıkacak performans çevre+genetik olarak ortaya çıkar genetik potansiyeli belirler çevre şartları da genetikle ortaya çıkacak olan özellikler üzerinde etkilidir. Sen vermez isen hiçbir zaman alamazsın işin sırrı budur. Sırları zaman içerisinde daha farklı konulara da değinerek açmaya devam edeceğiz. Yeni nesil daha doğru bir hedef takip edip güzel sonuçlar alması bizim hedefimizdir. Sırlarını sakladığını zannedenlerinde aslında hiç bir şey bilmediklerini de bu işi insiyaki yaptıklarını bilgilerinin belli düzeyin üzerinde olmadığını da gördük. Gelelim asıl konuya yani sırlara bir hayvanın iyi olması için yapacağımız hizmetleri 3 başlık altında toplayalım;

  1. Bakım
  2. Besleme
  3. Yetiştirme

Bakım

Bakımdan kasıt hayvanın ortam şartlarının iyileştirilmesi ortam şartları nelerdir. Ortamın nemi, ısısı altlık durumu yemliklerin temizliği suyun kalitesi yemin kalitesi hayvanların sıklığı barınağın güneş alıp almadığı hatta buna gürültülü bir yer olup olmadığını da ekleyebiliriz gürültü hayvanlar üzerinde stres etkisi yapar.

Nem: kümes içinin nemli olması temre başta olmak üzere birçok mantarı hastalıkların çıkmasına neden olur.

Isı: en uygun ısı 20–24 derece dolayındadır. Bu dereceler in daha düşük olması hayvanlarda çok büyük rahatsızlık oluşturmasa da üzerindeki ısılar sıcaklık stresine neden olur.

Su: hayvanların içtiği su her zaman temiz olmalı özellikle yazın çok çabuk bakteri üreyerek sindirim sitemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. Bu tür bakterilerin olumsuz etkileri uzun vadede de ortaya çıkabilir.

Yem: yemin kalitesi hayvan yetiştiriciliğin de çok önemlidir. Güvenilir firmaların yemlerinden alınması yemcinin ve horozcunun yemleri depolama koşulları çok önemlidir nemli yerde saklanan yemler küf üreterek hayvanları zehirler. Birçok horozcu bu sebeplerle hayvanlarını kaybetmektedir. İlaç tedavisi yaptığı halde çözüm alınamamaktadır.

Güneş: yavru gelişimi için sağlık açısından da çok önemlidir.


BESLEME


Besleme ile ilgili diğer bölümlerde birçok konuya değinilmişse de besleme tam bir uzmanlık bilgi beceri ve deneyim gerektirir. Amaç hayvanın kursağını doldurmak değildir. İnsan için de bu durum böyledir. Yalnızca karnımızın doyması iyi beslendiğimiz anlamına gelmez her gün kuru fasulye yiyen adam karnı doysa da çeşitli yiyeceklerle beslenen kişi kadar sağlıklı beslenmiş olmaz. Tek yönlü beslenmiş olur ki birçok hastalığa yakalanma riski artar. Sağlığını zamanla kaybeder. Horozlarda da bu durum böyledir sadece buğday vererek besleme yapılamaz. Çeşitli gıdalardan yeteri miktarlarda vermek en doğru yoldur. Bu çeşitli gıdalar nelerdir.

Proteinler

-> Hayvansal Proteinler

  • Yumurta
  • et-kemik unu
  • balık unu
  • Yeme sentetik katılan proteinler

->Bitkisel Protein

  • Fiğ
  • Bezelye
  • Mercimek
  • Nohut
  • fasulye
  • korunga

Karbonhidratlar

  • Tahıllarda
  • Pekmez
  • Bal
  • kuru üzüm

Vitaminler

  • Yeşillikte
  • Tahıllarda
  • Meyvelerde
  • Fındık,fıstık
  • Sentetik olarak satılan premikslerde

Mineraller

  • Tahıllarda
  • Yeşillikte
  • Meyvelerde
  • Sentetik olarak satılan premikslerde

Yağlar

  • Tahıllarda
  • Don yağı
  • Bitkisel yağlar
  • Fındık
  • Fıstık
  • Ayçiçeği tohumu
  • aspir
  • kanola
  • keten


YETİŞTİRME

İdmanlar kısmında anlatılmıştır. Gıdasını vermediğin hayvana idman versen ne olur vermesen ne olur.

İşin sırrı yukarıda uygulaması size kalmış.
Kolay gelsin

44 yorum:

Adsız dedi ki...

guzel anlatıyorsun tesekkurler. yalnız bu kadar onemle beslenen horozların saf ırk olması gerekır,sonucunda emek veren hayal kırıklıgına ugramaması icin.bırde cok onemlı buldugum bır konu akrabalı horozların dovusunde mutlaka bırınden bırı sakatlanıyo bırazdaha bukonuyu genıs tutarsanız yenı arkadaslara yardım etmıs oluruz tesekkur ederım

Adsız dedi ki...

ya arkadaslar benim de iyi bir horozum var 1 yaşında 3 maç 3 galibiyet almış ama en son maçta ayağına olduysa sekiyor kırık filan yok acaba yardımcı olunda bu nasıl iyileşir yardımcı olsanıza

Adsız dedi ki...

selam arkadaşlar beni bir horoz var 3 maç 3 gallibiyet ama horoz son dövüşde ayağına bir sey oldu kırık filan yok sekiyor bu nasıl geçer yardımcı olsanıza

Adsız dedi ki...

ben rıza
güzel anlatmışsınız. benimde 4 horozum var bir tanesi varki 5 maçta 5 galibiyet bütün horozları 30dk olmadan kırıyor.herşey için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

hint horozunun erken ötmesi iyimidir bi tanede 14 aylık horoz var hint ötmedi sebebi nedir

Adsız dedi ki...

site icin tesekkurler ama sunu unutmamak lazım el edmanı ıle horoz tam hazırlnmaz ve horozza fasulse yedırılmez cunku fasulye kanatlı hayvanların gursagında bakterı uretır 19 senedır bu ısteyım tesekkurler

Korsalı dedi ki...

Selamlar;

Arkadaşlar siteyi incelemeden yorum yapıyorsunuz, ben orada fasülye verinmi yazmışım, orada ne nelerde bulunur diye bir sınıflandırılma yapılmış, hint horozuna nelerin verileceği bir çok başlıkta zaten var. Örnek vermek gerekirse yem karışımı adlı yazıyı verebilirim, orada fasülye diye birşey yok.

Saygılar...

Adsız dedi ki...

ben horozumu bol kıymayla besliyorum.horozum 9.7 kilo oldu .eli ağır teknik.en iyisi et ile beslemek ama pahalı

Adsız dedi ki...

slm abilerim.abilerim diyorum büyük ihtimal benden büyüksünüz.benim 4 horozum var 8 tanede ciwciwim war ama ciwciw yetiştirmek konusunda yeterli bilgim yok .bana yardımcı olursanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

ADSIZ nıclı arkadas 9.7 horoza rakip cıkarmı bende 3.700 horoz var ona emsal bulabılırmıyım dıye kaygılanıyorum

Adsız dedi ki...

BaFrAlI s.a arkadaşlar benim geçen seneden 1 tane damızlık horozum var şu anda 9 tane yavru sunu aldm bunlrn 5 tnesi ötyr bnları niye söylysn diye sorarsn abi benm horozlar tavuklar dışarda yani kümeste fln dyl anlamadgm konu tavuk horozun verimini düşürür mü???

adsız dedi ki...

slm abi benim bir horozum var bana yurtdışında geldi ama ilk idmanı güzeldi 2.de uzun bıraktım dövüşe horoz eskisigibi randuman vermiyo acaba neden ilk idmanı gibi değil yardımcı olurmusunuz e posta adresimde bana uşabilirsiniz.vefasiz_yara@hotmail.com.

Adsız dedi ki...

YA ARKADAŞLAR BENİMDE 6.5 AYLIK BİR SAFKAN HİNT BİR HOROZUM HOROZ GERÇEKTEN ÇOOOK İYİ BİR AİLEDEN GELMİŞŞ YETİŞTİRDİĞİM YER MÜTHİŞ BİR YER AMA KENDİSİ ÇOK ÜRKEK KENDİNDEN KÜÇÜK HOROZLARDAN KAÇIYOR HORZU KESİMMİ YOKSA BEKLİYİM Mİ??? NE YAPİM ÇOK ŞAŞIRDIM SİZLERDEN DE BİLGİ ALMAK İSTERİM YARIN TEKRAR BU SİTEYE GİRECEM O ZAMAN BAKARIM ŞİMDİDEN SAOLUNNN........

Adsız dedi ki...

selam arkadaşlar bana hediye bir hinthorozu geldi yaklaşık 2-3 yaşlarında 6 dövüşü var altısındanda galip ne kadar eder birde horuz erken öterse boyu kısa kalır dedi arkadasım geç öterseboyu uzun mu oluyor bilginiz varmı ?

Adsız dedi ki...

arkadaşlar horozun en iyisi hint horozumudur söylermisiniz normal gerzeler nasıldırki

Adsız dedi ki...

arkadaşlar horoza et vermek dövüşten düşürmezmi

Korsalı dedi ki...

Selamlar;

İdmanlarda kas yapısını güzlendirmek için protein ihtiyacı duyulur, et ile bu ihttiyacın bir bölümü karşılanabilir. Haşlanmış ve mantıklı oranlarda vermek uygundur. Çiğ et kurt yapabilir.

Saygılarımla...

Adsız dedi ki...

horoza el idmanı verilerek dövüşe hazırlamak uygun olurmu .benim el idmanıyla hazırladığım iki horozumda dövüş aldı.peki diğer yöntemlerle hazırlamanın ne gibi faydaları var. horozun artısı ne olur

Adsız dedi ki...

Arkadaslr horozu horoz yapan ölçülü beslenme düzenli idman horoz beslyosan gezecek altını yapacak yoksa en kralıda olsa 10 dakkda şiser kalır anlatabildim tşk.

Adsız dedi ki...

yaw kardeşim bazıları bu blogu gereksiz yere meşgul ediyor sırf gevezelik olsun diye yazanlar var.yeni başlayanlara tavsiyem ööle internetten falan ögrenilmez bu iş horozcu tanıdıgınız varsa yanına takılın ona yardım edin bööle öğrenilir.

Adsız dedi ki...

arkadaslar benm horozun sol aygındaki mabuzu attı ringte sorun yartırmı ? saygılar

Adsız dedi ki...

Abi benım 5 aylık cülüğüm var ben bakımından cok ılgılenıyorum.hayvanın yumurta pekmez bal yesıllık gibi guclendırıcılerı verıyorum bu hayvan 5 aylıkken otmeye basladı kılosu 1.5 kılo ıyı mı ben 15 yasındayım dısarda gezsın mı yoksa kıtlıyım mı ? bana msn den mseaj atar mısınız ?
msn:batu_ayaz@hotmail.com

cok sevınırım bırde bu hayvanın kılo alması ıcın ne yapmalıyım ?

Adsız dedi ki...

slm
ben hasan
abi benn12 yaşındayım bende hint horozu var güzel bişe ben onu etlendirmek istiyorum idmanlarda hiç yenilmedi 45 aylık çok yiyo ama sanırım boyu biraz kısa

Adsız dedi ki...

slm gardaş ben adana da yaşıyorum benim 5 aylık cülüğüm var babası şampiyon 14.000 mılyar 5 ay sonra rakip arıyom 5 aylık cülüğüme varsa çıksın ringe :)

Adsız dedi ki...

arkadaşlar benim 5 aylık horozum var hala ötmüyor nedeni ne söyler misiniz

Korsalı dedi ki...

Selamlar,

Arkadaşlar mantık çerçevesinde yorum yapalım, doğmamış çocuğa don biçmeyelim...:D

Saygılarımla...

Adsız dedi ki...

sllm arkadaşlar ben urfalı özgür bendede 2 tane asil hint horoz var biri siyah biri beyaz bunları nasıl iyi yetiştire bilirim biri 7 aylık biride 2 yaşında o 7 aylığı iyi yetiştirmem lazım çünkü ikiside ırktır bana yardımcı olursanız sevinirim teşekür ederim sevgi ve saygılarımla

Adsız dedi ki...

selamlar:
bende 2 hint horozu var kardeşler idman için horozları birbirine salsam soğru olurmu acaba

Adsız dedi ki...

benim horozun dövüşde başının derisi açıllıyor buna ne yapmam lazım sertleşmesi için çiçekden sonra oldu bu

Adsız dedi ki...

arkadaşlar benim horuzum 8 aylık yaklaşık 1 200 kg hiç kilo almıyor nedendir acaba lütfen biri bişi sölesin

Adsız dedi ki...

mersinden selam arkadaşlar ballı 8 aylık bir horozum var el işi vermeme rağmen çok çabuk yoruluyo ağzı açılıyo ne yapmalıyım tşkler arkadaşlar yardımlarınız için

Adsız dedi ki...

Kardes 10 aylik olmadan atma doguse hayvani ezersin hem birak kacsin erken horozlanmaz boyu uzun olsun

Adsız dedi ki...

selam horozcu abiler.benim bi horoz var 2 yaşında yaklaşık 1-2 saate yakın idmana attım ama horozun nefesi açılmadı nedeni nedir acaba.?

Unknown dedi ki...

Kardesim horozun yavru degilse horozun derisi sertlesmese icin dovusde yara alip hemen acilmamasi icin bir pamuğa ispirto ile islak sonra deriisine sur ama tuyleri ćok siriksiam islatma ispirto yerine portakal suyuda olurrrr

Adsız dedi ki...

S.a abi bende de sekiz dokuz aylık bir Adana horozu var daha ötmyor boyu da kısa gibi bana biraz bilgi versen boyu. Nü nasıl uzata bilirim ne yapmalıyim. Cevap alabilirsem sevinirim biraz aşırı seviyorum tavuk horoz yetiştirme yi ��

Unknown dedi ki...

civcivlerim kısa kaldı 3 aylık oldular fakat 10-15 cm arsında boyu var neden lütfen yadımcı olun

Adsız dedi ki...

Es Selamun Aleykum.
Arkadaşlar Benim hint horozu kilo aldı ve bayağı kilolu,Horozuma nasıl bir diyet yaparsam kilo verir yardımcı olabilirmisiniz ????

Adsız dedi ki...

Es Selamun Aleykum.
Arkadaşlar benim hint horozum bayağı aşırı kilo aldı.biraz kilo vermesi için nasıl bir diyet uygulamalıyım,yada ne yapmalıyım yardımcı olabilirmisiniz...
Şimdiden teşekkürler....

Unknown dedi ki...

Iyi gunler her kese basarilar. Ben yeni baslamisim horozumun ayaklarinda bosluk var birde cok zayif ne onerindiz

Unknown dedi ki...

S.a emin olun hersey dogal guzel hayvani sabah bugday yem verin salin disariya aksam iceri aldiginizda tekrar yemleyin hepsi bu bu kadar anlatilanlar israf ve hayvanin yapisina aykiri temizligi onemli okadar hayvani ozgur birakin yesillik yesin soluncan akrep kertenkele yesin varsa sizde boyle beslensin kral olur

Unknown dedi ki...

Selam gencler bende 5 buçuk aylık ingiliz var ayakları kalın sopa gibi. bide abi bu hayvan öküz gibi yiyor önune verdiğim yeşillikler 1 dakkada silip supuruyor okadar tabaka yem veriyom arti ekmek veriyom balık veriyom hayvan daha yemicem demiyorum sizce yavruyken bu iyimidir

Unknown dedi ki...

Selam benim Hint horozum 5-6 aylık çok korkak birde köpek kovaladı iyice kortu ne yapmalıyım

Unknown dedi ki...

Selam benim Hint horozu5-6 aylık ama çok korkak birde köpek kovaladı iyice korktu ne yapmalıyım

Bilal dedi ki...

Gerezemi

 
Kanatlı,Tavuk,Horoz,Civciv,Kanatlı Hastalıkları