31 Mart 2007 Cumartesi

İşte Damızlık İşte Yavrular






Damızlığımıza Yeni Özellik Katmak ve Eksiklikleri Gidermek

Mevcut damızlığımızdaki eksikleri kapatmak için her sene yavru mevsiminde değişik varyasyonlar deneyerek yavru alırız, bu denemelerden bazılarında başarılı bazılarında başarısız oluruz.

Başarılı olduklarımızda bir sorun yaratmaz fakat başarısız olduklarımız bize maddi kayıpta bulunduğu gibi bir sene gibi bir zamanımızı boşa geçirmemize neden olur.

Bunu nasıl önleriz ne gibi önlemler almamız lazım;

1. Damızlığımızın tüm özelliğini bilmeliyiz.

Bunu öğrenmek horoz için basittir. Horozumuzu farklı dört horozla uçurup, buradan horozumuzun özelliklerini tanımlayabiliriz.

Tavuk içi ise bu kadar kolay değildir. İlk önce tavuğun geldiği damızlığın özelliklerini çok iyi bilmek gerekir bunun içinde en az ana, baba ve iki kardeşini bilmek lazımdır. Babanın sistemini tanımlarız, kardeşlerin sistemini tanımlarız böylece tavuğumuzun özelliklerini %90 tanımlamış oluruz.

2. Damızlığımızın Eksiklerini Bilmek

Damızlığımızın eksiklerini bilmek özelliklerini tanımlarken ortaya çıkar. Horozumuzu bozan sistemler hangileri, bunları sıralarız, tavukta ise baba ve kardeşleri bozan sistemler hangileri bunları çıkarıp listelememiz gerekir.

3. Eksikleri nasıl gideririz.

Eksikleri gidermek için uygun eşleştirmeleri yapmalıyız.Diğer maddeleri yani tüm özellikleri ve eksikleri bildiğimiz için işimiz bundan sonra kolaydır.

Damızlığa eklemek istediğimiz özelliklerdeki tavuğu veya horozu kendi damızlığımızdaki horoz veya tavuk ile eşleştirdiğimizde amacımıza kısmen ulaşmış oluruz.

Neden kısmen ulaşırız.

Kısmen ulaşmamızın nedeni çıkan yavruların hepsi istediğimiz özellikleri taşımamalarıdır, kimileri babaya kimileri anaya benzeyebilir biz gözlem yeteneği ile istediğimiz şekildeki horozları seçip, taşımayanları kümesten uzaklaştırmaktır. Böylece yeni damızlığımıza ulaşmış oluruz.

Bu damızlığımıza da ekleme yapmak istersek 1, 2, 3 adımlarını yeniden tekrarlamalıyız.

Bir Örnekle açıklamak gerekirse;

Horozumuz; Dik basan, cepheci, sert elli.
Tavuğumuz; Atkılı, Taş ve Tırnak Kullanan.
Yavrularda Aranan Özellik; Atkılı, Sert Elli, taş ve tırnak kullanan.

Bu özelliklere sahip yavruları ayırırız diğerlerini elimizden çıkarırız. İstediğimizin dışındaki yavrulara bakmak sadece zaman ve maddi kayıba yol açar.

İyi bir horozcunun sloğanı;

Kötüye Hizmet Edilmez Olmalıdır.

7 Mart 2007 Çarşamba

Tek Poz

Adı: Fırtına
Doğum Tarihi: 15-07-2006
Kilo: 2650 gr



Koca Kafa, Kalın Bacak.

Adı: DeatHTrap Junior
Doğum Tarihi: 05-9-2006
Kilo: 2400 gr

7,5 Aylık
7,5 Aylık

7,5 Aylık

7,5 Aylık

6 Aylık

6 Aylık


6 Aylık

Ses Videosu

Yavrular İçin Yemlik ve Suluk Örneği

Atmosfer Basıncı ile Kapalı Kabın Basıncı Dengelenmiş Sürekli Taze ve Dolu Suluk.

Yemlik, Yemin Boyutuna Göre Ayarlı, Tarım Aletleri Satan Yerlerden Temin Edile Bilir.

5 Mart 2007 Pazartesi

Yavrular Çıkmaya Başladı...

Civcivlerin Bakımı

Tavuk altına koyulan yumurtalar 21. gün çıkmış olurlar, eğer 21. gün yumurtalar çatlamamış ise yumurtalardan civcivlerin çıkarılmasını kolaylaştırmak gerekir. Peki, ama bu nasıl yapılır. 21. günün sonunda tavuğun yumurtaları kapatan yerine yani tavuğun 2 bacak arasına be kanatlarının altlarına ılık su sürülmesi yumurtaların kabuklarını yumuşatır ve civcivlerin kabuğu kırmalarını kolaylaştırır.

Yeni Çıkmış Bir Civciv, suluğa dikkat...

Çıkan civcivlerin önünde mutlaka ılık su bulunmalıdır. Civcivlerin tümü çıktıktan sonra anne ve civcivler düz ve rüzgâr almayacak bir yere konmalıdır. Civcivlerin bulunduğu yere civciv yemliği ve suluğu konmalıdır. (Yemlik ve Suluk yapımı ayrıca anlatılacaktır.) Yemlik ve suluk sürekli dolu olmalıdır.


Güneşlendirilen Civcivler.

Civcivler Nasıl Beslenmelidir.

Civcivlere 1,5 ay mutlaka civciv yemi verilmelidir. Ek besin olarak 1 ay süre ile yumurta sarısı verilmelidir sonra yumurta akı verilmelidir. Ayrıca civcivler bir haftalık olduktan sonra güneşte gezdirilmelidir, civcivlere yemlerini sindirmesine yardımcı olmak için kum veya mermer tozu haftada 1 kere olmak suretiyle verilmelidir. Taşlığın kanatlılardaki önemini daha önceki konularda anlatmıştık.

Bunlardan daha da önemli bir konu varsa oda civcivlere yeşillik yedirmektir. Civcivler 3 günlük olduktan sonra her gün *yararlı yeşillikler civcivlerin yiyeceği boyutlara getirilerek verilmelidir.

Diğer önemli bir konu ise civciv yemini üreten firmanın araştırılmasıdır çünkü bazı firmaların yemlerinde civcivleri hasta edebilecek mikroplar olabiliyor bunu anlamak için çevremizdeki bakıcılara yemlerini neren aldıklarını hiç toplu ölümlerle karışılaşıp karşılaşmadıklarını sormaktır.

Civcivleri Koyduğumuz Kümesin Temizlenmesi

Civcivleri koyduğumuz kümes düz ve yerden yüksek olmalıdır, zemininde tahta olması iyidir. Kümese talaş, saman, vs hiçbir nem tutucu madde konmamalıdır ve kümes mutlaka her gün temizlenmelidir, böyle yapmazsak hastalık gelmesi yüksek bir ihtimaldir.


Yeşilliğin önemi.

*Yararlı Yeşillikler: Her yeşillik hayvanlara iyi gelmez bunun için verilecek yeşillikler seçilmelidir. Bunları yazmak gerekirse: çim,maydanoz,marul ve türevleri…

4 Mart 2007 Pazar

Horozun Hazır Olduğu Zaman...

Hsuan Kralı'na dövüş horozu yetiştiren tecrübeli bir kuşçu vardı. Çi Hsing Tzu adındaki bu adam bir ara çok değerli bir horozu eğitmeye girişmişti.
Kral horozun dövüş için hazır olup olmadığını ısrarla soruyordu.

-"Daha bu horozun dövüşme zamanı gelmedi" diyordu Çi Hsing Tzu, içi ateş dolu bu hayvanın, bir başka horoz görür görmez dövüşe tutuşmak istediğini Kendi gücüne güvendiğini ve kuvvetiyle gururlandığını söyledi.

Aradan on gün geçtikten sonra Kral yine yetiştiriciye horozun dövüşe 'hazır olup olmadığını sorduğunda, cevap yine olumsuzdur:

-"Henüz hazır değil. Ne zaman bir başka horozun ötüşünü duysa birden parlıyor."

On gün sonra yetiştirici hala horozun yetersizliğini vurgulamaktadır:

-"Daha bu horoz hazır değil, çünkü öfkeyle bakıyor horozlara ve bir horoz görünce tüylerini kabartıyor."

Bir on gün daha geçtikten sonra tecrübeli kuşçunun sözleri şunlardır:

-"Şimdi bu horoz dövüşe hazır sayılır. Bir horoz öttüğü zaman gözlerini kırpıştırmıyor bile. Ormandaki Vahşi horozlar gibi hareketsiz kalıyor. Olgun bir savaşçı artık o. Öteki horozlar ona bir kez bakacak ve önünden kaçacaklar."

 
Kanatlı,Tavuk,Horoz,Civciv,Kanatlı Hastalıkları