5 Mart 2007 Pazartesi

Yavrular Çıkmaya Başladı...

Civcivlerin Bakımı

Tavuk altına koyulan yumurtalar 21. gün çıkmış olurlar, eğer 21. gün yumurtalar çatlamamış ise yumurtalardan civcivlerin çıkarılmasını kolaylaştırmak gerekir. Peki, ama bu nasıl yapılır. 21. günün sonunda tavuğun yumurtaları kapatan yerine yani tavuğun 2 bacak arasına be kanatlarının altlarına ılık su sürülmesi yumurtaların kabuklarını yumuşatır ve civcivlerin kabuğu kırmalarını kolaylaştırır.

Yeni Çıkmış Bir Civciv, suluğa dikkat...

Çıkan civcivlerin önünde mutlaka ılık su bulunmalıdır. Civcivlerin tümü çıktıktan sonra anne ve civcivler düz ve rüzgâr almayacak bir yere konmalıdır. Civcivlerin bulunduğu yere civciv yemliği ve suluğu konmalıdır. (Yemlik ve Suluk yapımı ayrıca anlatılacaktır.) Yemlik ve suluk sürekli dolu olmalıdır.


Güneşlendirilen Civcivler.

Civcivler Nasıl Beslenmelidir.

Civcivlere 1,5 ay mutlaka civciv yemi verilmelidir. Ek besin olarak 1 ay süre ile yumurta sarısı verilmelidir sonra yumurta akı verilmelidir. Ayrıca civcivler bir haftalık olduktan sonra güneşte gezdirilmelidir, civcivlere yemlerini sindirmesine yardımcı olmak için kum veya mermer tozu haftada 1 kere olmak suretiyle verilmelidir. Taşlığın kanatlılardaki önemini daha önceki konularda anlatmıştık.

Bunlardan daha da önemli bir konu varsa oda civcivlere yeşillik yedirmektir. Civcivler 3 günlük olduktan sonra her gün *yararlı yeşillikler civcivlerin yiyeceği boyutlara getirilerek verilmelidir.

Diğer önemli bir konu ise civciv yemini üreten firmanın araştırılmasıdır çünkü bazı firmaların yemlerinde civcivleri hasta edebilecek mikroplar olabiliyor bunu anlamak için çevremizdeki bakıcılara yemlerini neren aldıklarını hiç toplu ölümlerle karışılaşıp karşılaşmadıklarını sormaktır.

Civcivleri Koyduğumuz Kümesin Temizlenmesi

Civcivleri koyduğumuz kümes düz ve yerden yüksek olmalıdır, zemininde tahta olması iyidir. Kümese talaş, saman, vs hiçbir nem tutucu madde konmamalıdır ve kümes mutlaka her gün temizlenmelidir, böyle yapmazsak hastalık gelmesi yüksek bir ihtimaldir.


Yeşilliğin önemi.

*Yararlı Yeşillikler: Her yeşillik hayvanlara iyi gelmez bunun için verilecek yeşillikler seçilmelidir. Bunları yazmak gerekirse: çim,maydanoz,marul ve türevleri…

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sitede kaynak kodlarda acık var hemde bende bır cıvcıv besleyıcısıyım öluor hayvanlar nası engellleyebılırız ölümü

 
Kanatlı,Tavuk,Horoz,Civciv,Kanatlı Hastalıkları