31 Ocak 2007 Çarşamba

Beslenmeyle İlgili Bazı Taktikler

  1. Yoğurt + Ekmek + Sıcak Su: Bağırsakları yumuşatır, sindirim sistemini düzenler.
  2. Balık Haşlama: 8 vitamin gereksinimlerinden % 100’nü karşılayabilmektedir. Balıketinde en az miktarlarda bulunan vitamin ise C vitaminidir. Protein deposu olduğu gibi içinde iyot, selenyum, fosfor, magnezyum, çinko, sodyum potasyum da bulunur.
  3. Ekmek + Civciv Yemi + Mermer Tozu: Yumurta yeminden daha etkilidir, Tavukların daha çok ve daha çabuk yumurtlamasını sağlar, Mermer tozundan dolayı da kabukları sert olur.
  4. Yumurta Sarısı: Yeni çıkmış civcivler 2 haftalık olana kadar her gün verilir, Büyümeyi hızlandırır.
  5. Yumurta Beyazı: Protein deposudur, Aynı zamanda tok tutar.

30 Ocak 2007 Salı

İdmandaki Horozun Beslenmesi

Bir horozun idmanı tam layıkıyla alması için iyi beslenmesi çok önemlidir. İyi beslenme sadece kursağın tıka basa dolması değil gerekli besinlerle dolmasıdır. Bunun için idmandaki horozun bir beslenme şekli düzeni vardır.

Horozun kas gelişimini gerçekleştirmesi için başta proteine ihtiyacı vardır, bunun için idman süresince yeteri kadar protein verilmesi şarttır. Proteinin bulunduğu bazı gıdalar;

  1. Yumurta
  2. Et (Kırmızı et, Tavuk Eti, Balık)
  3. Baklagiller (Nohut, Mercimek, Fasulye, Mercimek, Fig vs)

Horozun sürekli enerjik ve sıhhatli olması için her gün düzenli karbonhidrat alması gereklidir. Karbonhidratların bulunduğu bazı gıdalar;

  1. Buğday
  2. Mısır
  3. Pekmez
  4. Bal
  5. Kuru Üzüm

Karbonhidratların ve Proteinlerin ne kadar verilmesi önemli konuların başında gelir fazla verilmesinde kilo ve hamlama yaparken, az verildiğinde horozun sağlığını bozar, bunun için horozun kilo ve idmanın sıklığına göre ayarlama yapılır. İdmandaki horoza ayrıca kolay sindirilebilen yemler verilmelidir bunun için piliç geliştirme yemi idealdir.

Kapalı İdman Ne Demek

Kapalı idman horozların bir birlerine zarar verecek silahlarının bağlanması demektir. Horozun zarar verici silahlarını saymak gerekirse;

  1. Tırnaklar
  2. Mahmuz ( Taş, Bıçak )
  3. Gaga

Bu unsurların bağlanmasıyla yapılan idmanda horozlar birbirlerine uzun sürede iyileşmeyecek yaralar açamazlar, bu sayede horozun toparlaması ve idmandaki yüklemeleri alması kolaylaşır.

Bu silahların nasıl bağlanmasını anlatmak gerekirse burada olay sizin yaratıcılığınıza ve becerilerinize kalmıştır.

Gaga Bağlama; Gaga bağlamada gagalık denilen aparat kullanılır, bu aparatı kimisi iplikten, kimisi deriden yapar, burada seçim size kalmıştır, mantıklı olan en kolayını seçmektir, gagalıkta dikkat edilmesi gereken diğer bir unsurda gagalığın idman sırasında sürekli çıkmamasına dikkat etmektir. Aşağıdaki resimde bir örnek görebilirsiniz.


Mahmuz Bağlama; mahmuzu bağlamak için bez, sünger, pamuk gibi materyallerden istediğinizi seçebilirsiniz. Mahmuz bez ile düzenli sarılarak zararsız hale getirilir, bezin çıkmasını önlemek için kâğıt bant ve sargı bandıyla sarmak gerekir. Aşağıdaki resimde bir örnek görebilirsiniz.


Tırnakların Bağlanması; tırnakların bağlanması kağıt bant veya sargı bandıyla olur, bu her zaman gerekmez, genelde iyi tırnak kullanan horozların tırnakları bağlanması yeterlidir. Bunun için en kısa zamanda bir resim çekilecektir.

29 Ocak 2007 Pazartesi

İdman Çeşitleri ve Uygulamaları

Bir horoza idman verilmesinin iki sebebi vardır;

  1. Horozun Kabiliyetinin Artırılması
  2. Horozun Kas Yapısının Güçlendirilmesi

Horozun kabiliyetinin artırılması; Horoz dövüşecek erginliğe geldikten sonra akrabalığı bulunmayan yaş ve kilo olarak denk olan horozla yapılan idmandır. Bu idmandaki amaç horozun stil olarak farklı horozlar karşısında yapabileceklerini görmek ve horoza farklı stiller gösterip horozun dövüş kabiliyetini artırmaktır.

İlk İdman;
Bir horoza ilk idmanı verilirken dikkat edilmesi gereken en büyük unsurlardan biri karşıdaki horozun yaş, boy, ağırlık eşit olması dışında karşıdaki horozunda ilk idmanı olması gerekir, aksi halde tecrübeli horoz ilk idmanda olan yavru horozu tavır ve hareketleriyle ürkütebilir. İlk idmanın süresi 15 dk geçmemelidir, bunun nedeni ise hayvanlar dövüşe alışmaları ama hasar görmelerinin engellenmesidir.

İkinci İdman;
İkinci idman horozun artık tecrübe kazanacağı idmandır, bunun için biraz uzun tutulur ve ilk 10 dk açık, diğer 20 dk kapalı idman edilir. Önemli olan horozu ilk idmanındaki horozun dışında bir horozla idman etmektir. Bu idmanda horoz elindeki marifetleri yavaş yavaş göstermeye başlar.

Üçüncü İdman;
Üçüncü idman en önemli idman ve horozun kendini gösterdiği bir idmandır, bu idman sonunda artık horoz ringe gitmeye hazırdır. Bu idmanın süresi 45 – 60 dk olur bu aralık horozların durumuna göre değişir. Horozlar ilk 7 dk ve son 7 dk açık diğer sürelerde kapalı idman edilmelidir.

Horozun Kas Yapısının Güçlendirilmesi; Horozun kas yapısının güçlendirilmesi için yapılan idman çeşidi üçtür.

  1. Horozla yapılan idman
  2. Koşturma
  3. El İdmanı

Horozla yapılan idman; horozun kabiliyetinin artırılması konusunda işlenmiştir.

Koşturma; Horozun haftada bir kere 10-15 dk arasında koşturulması ile olan idmandır, bu idmanda horoz fazla kilolarını atar, tırnaklarını düzeltir, kondisyonunu artırır, en faydalı idmanlardan birisidir.

El İdmanı; El işi denilen bu idman çeşidi herkes tarafından saklanan adeta bir sır gibidir. Faydası çoktur fakat yanlış yapıldığında zararı daha çoktur, bu yüzden iyice öğrenilmeden yapılması horozu bozabilir, yıldırabilir. Bu idmanda horoz boyun, bacak ve kanat kaslarını güçlendirir. Bu idmanlar anlatarak olmaz görsel olması gerekir bu yüzden daha sonra video olarak izleyebilirsiniz.

Not : Horozun idmandaki yüklemeleri alması için beslenmesi çok önemlidir, bir sonraki konuda anlatılacaktır.

28 Ocak 2007 Pazar

Tavuk Tüylü...

Adı : Tavuk Tüylü
Doğum Tarihi : Nisan-2006
Taş ve Tırnak Uzmanı,Seceresine Sağlam...



27 Ocak 2007 Cumartesi

Hay Maşallah...

Adı : 100 Lira
Doğum Tarihi : 11-2005
Boş...

26 Ocak 2007 Cuma

Çok İyi Gidiyoruz...

Selamlar,


Sitemiz kurulalı 16 gün olmasına ragmen sitemizi ziyaret eden sayısı günde ortalama 165 kişi cevarındadır, bu da bu site için azımsanmayacak kadar bir hittir.

Sizlere sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz fakat yorumlar bölümüne giriş yapmıyorsunuz bu alanları doldurmanız olaylar hakkında bilgi ve becerilerimizi artıracağını düşünüyorum.

Özellikle hint horozunun bilimsel tanımlamasına olacak katkılarınız ileride Hint Horozunu bir marka olarak teccillememize çok yardımcı olabilir.

23 Ocak 2007 Salı

İdmandaki Horozun Bakımı...

Evet Arkadaşlar,
Sizinlerinde katılımını beklediğimiz bir konuyu ele alıyoruz. Yorumlarınızı aşağıdaki "kişi demiş ki" linkine tıklayarak, yorum girebilirsiniz.

Konu :

  1. Bir horoz idmana ne zaman başlar?
  2. İdmanlar ne şekilde ve zaman aralığı nedir?
  3. İdmandaki horozun performansı nasıl ölçülür?

Bu soruların cevaplarını kendi bilgi ve tecrubelerinize dayanarak cevaplarsanız, bu konuyu daha da geliştirip, fikir bütünlüğüne varabiliriz.

Saygılar...

21 Ocak 2007 Pazar

Ne Zaman Büyüdü...

Adı : AlaKanat
Doğum Tarihi : 05-2006
Dedeküllünün Son Yavrularından...Videosunu Yakında İzleyeceksiniz...

5 Aylık

7 Aylık


8.5 Aylık


8.5 Aylık

19 Ocak 2007 Cuma

Hint Horozunun Bilimsel Tanımlaması

Bilimsel Sınıflandırma

Tür: malaoid
Irk:Hint horozu
Yayılma Alanı: Adana ve Çevresi
Yetiştirme Amacı: Özel Merak

Morfolojik Özellikleri

Tüy Rengi: Vücut siyah-kızıl, sarı-siyah, beyaz, siyah veya bu renklerin kombinasyonları olan renkte tüylerle kaplıdır. Yele ve kuyruk tüyleri parlaktır, ışık altında yeşil-siyah yansımalar yapar.

Deri Rengi: Beyazdır

Ergin Canlı Ağırlıkları, gr: 3000 gr ile 5000 gr arasında değişir

Ergin Boy Uzunlukları, cm: 80 cm ile 120 cm arasında değişir

Cinsel Olgunluk Yaşı, hafta: Erkekte 24-44 hafta arasında dişide ise 20-32 hafta arasında değişmektedir

Gaga Yapısı: Orta uzunlukta, güçlü, gaga rengi koyu sarı, kahverengi, siyah tonlarında veya bu üç rengin kombinasyonları şeklindedir. Bazılarında gagalarında gagayı iki parçaya ayıran oluklar vardır.

Göz Yapısı: Orta büyüklükte, yuvarlak ve mavi, balköpüğü renklerindedir, göz bebeğinin çevresinde ince bir halka şeklinde beyazlık vardır. Gözler Kafatasındaki göz oyuğuna gizlenmiş bir şekilde gömülüdür.

İbik Yapısı: Silme, Fıstık veya gül ibik olarak değişebilir. Koyu kırmızı, etli ve serttir.

Kulak ve Lopları: Kulaklar kısa tüylerle kaplı, kulakların altında her iki tarafta çok az belirgin kırmızı, beyaz veya kırmızı kulak küpesi vardır.

Sakal: Orta genişlikte ve yok denecek kadar kısadır.

Ayak ve Tırnak Yapısı: Bacaklar yüksek, sağlam yapılı, düz duruşlu, incik, ayak derisi ve pulları sarı, siyah, gümüş renk tonlarında, tüysüz, dört parmaklı ve mahmuzludur. Kalemleri kısa ve kalındır.

Kanat Yapısı: Kısa ve geniştir.

Kuyruk Yapısı: Sağlam yapılı ve gösterişli, kuyruk tüyleri çoğunlukla yatay açılarla bağlantılıdır.

Boyun Yapısı: Uzun, kaslı ve tüylüdür.

Ense Yapısı: Kısa, kalın ve tüylüdür.

Göğüs Yapısı: Geniş, kaslı ve kemiklidir.

Dişi ve erkeği Ayrıran Özellikler: Dişilerinin tüyleri soluk ve düzdür, kiloları ve boyları erkeklere oranla yarı yarıya azdır.

Yıllık Yumurta Verimi, adet: Ortalama 80 adettir.

Yumurta Kabuk Rengi: Beyaz veya Beyaz Tonlarındadır.

Yumurta Boyutu: küçüktür.

Telek Rengi: Vücut siyah-kızıl, sarı-siyah, beyaz, siyah veya bu renklerin kombinasyonları olan renkte tüylerle kaplıdır. Yele ve kuyruk tüyleri parlaktır, ışık altında yeşil-siyah yansımalar yapar.

Davranış Özellikleri: Erkekler boğuk ve kalın bir sese sahiptir. Civcivler 20 günlükken kendi kendine dövüşe başlar. Dövüşlerde bazen yara bere içinde kalır. Yaralı bir civciv diğerleri tarafından korunmaz. İki Hint horozunu aynı yere koyarsanız dövüşerek birbirlerini öldürürler. İnsanlara alışkındırlar ve sahiplerini tanırlar, Sürülerini havadan ve karadan gelecek tehditlere karşı etkin biçimde savunurlar.

Irkın Özel Yetenekleri: Dövüşçülerdir, Dövüşürken bütün unsurlarını kullanırlar, Mahmuz, tırnak, gaga, kanat ve ayakları çok ustaca kullanıp karşı rakibini yıldırmaya çalışırlar, Çabuk pes etmezler bu yüzden çok uzun dövüşürler, Dövüşten pes edenler olduğu gibi ölüm pahasına dövüşenleri de olur.

Yetiştirme Şartları: Ekstansif ve yarı entansif ortamlarda yetiştirilmektedir.


18 Ocak 2007 Perşembe

Altın Yumurtalar...

Adı : Deli Silme
Doğum Tarihi : 2006


Adı : Parlak Zırh
Doğum Tarihi : 2004

Adı : Yavru Küllü
Doğum Tarihi : 2006
 
Adı : Anne Küllü
Doğum Tarihi : 2005

17 Ocak 2007 Çarşamba

Fırtına

Adı : Fırtına
Doğum Tarihi : 2006
Japon Arap anne ve Hint Horoz babadan olma Fırtına, çok can yakacağım der.
 
1 aylık
3 Aylık
6 Aylık

16 Ocak 2007 Salı

Tüzük

1. Müsabaka 2 saattir.
2. Her 15 dakikada bir Su Saati verilir su Saat süresi 2 dakikadır, su saatinde sudan ve şekerden başka bir şey horoza verilemez.
3. Ağzı düşen horozun, ağzı bağlanır. Müsabaka anında bağlanması için horozun ağzının ayrılması lazımdır.
4. Ağız bağlama süresi 5 dakikadır. Su saati hariç isterse 5 dakikasını birden kullanabilir. İsterse kalan süresini daha sonra yeniden kullanabilir. Su saatinde istedi kadar ağız bağlanabilir.
5. Taşı ve tırnağı kırılan horoz kaldırılıp taşı veya tırnağı bağlanır. Bağlanması için taşın veya tırnağın kanaması lazım sadece dövüş esnasında bir kez bu hak kullanılabilir. Su saatinde istediği kadar taş ve tırnağı bağlayabilir.
6. Elen uçan geri gelir, Aglayarak giden gelmez.
7. Üç kez peş peşe yatıp, ağız atmayan hayvan kayıp sayılır.
8. İki gözü de kör olmuş horoz beş dakika içinde yarım kayba kaldırılabilir.


9. Taşı batan horozun taşı silinir.
10. Üç defa yüz büken horoz kayıp sayılır.
11. Horozun kumandası sadece bir kişi tarafından yapılır, Yardım gerektiren durumlarda hakem heyeti denetiminde yardım edilir.
12. Suya kaldırılan horozlara herhangi bir ilaç veya anestezik (uyuşturucu) etki gösteren harici malzemeler kullanılmaz. Suya kaldırılan horozlar hakem heyetinin denetimindedir. Hakem herhangi bir şeyden şüphelenirse olaya el koyar ve hile yapılan taraf kayıp sayılır.
13. Kafası açılan hayvanın dikilmesi için hakemin belirleyeceği süre geçerlidir.
14. Boyun boyuna çatıldıktan sonra çalışmayan horozlar hakem kararıyla berabere kaldırılabilir.
15. Gözdeki tüy hakem kararı olmadan taraflar ringe girip tüyü alamaz.
16. Hakemler tamamen tarafsız olur.
17. Tartışmalı konularda hakem heyeti tüzüğü esas alarak, oy birliği ile karar verir.
18. Uyuşmazlık halinde hakem heyetinin vereceği kara geçerlidir. Son sözü hakem heyeti söyler.

Resim ve Videolar Hakkında

Bu sitede yayınlanan resim ve videoların hepsi bize aittir. Hiçbir şekilde alıntı yapılmamıştır.

Hint Horoz ©2007–2008 içinde yayınlanan bütün fotoğrafların, videoların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz. Burada yayınlanan tüm materyaller bilgilendirme amaçlıdır. Yorumlardan sadece yazarları sorumludur.

15 Ocak 2007 Pazartesi

Nadir Resimler

Adı : WoodMan
Doğum Tarihi : 2005
Bir Shamo kırmasıdır, Tek kusuru kısa maçları sever.


Adı : Gulliver
Doğum Tarihi : 2004
Dedeküllünün oğludur. Boyu 103 cm olup eli ayağına seridir, emsallerine tepeden bakar.

İdmanlar

Bir hint horozunun iyi bir kondisyona ulaşması için yeterli kas gelişimini sağlaması düzenli ve yeteri miktarda yapılan idmanlarla gerçekleşir. Bir hinthorozunun idman edilmesi iki yolla yapılmaktadır.

  1. El idmanları
  2. Diğer bir horozla idman

El idmanları

Belli zamanlarda hinthorozuna çeşitli hareketlerin yaptırılması şeklinde hayvanın kas gelişimini hedef alan belli bir program çerçevesinde yapılan idmanlardır.


Diğer bir horozla idman

Horozun diğer bir horozla idmanı ise günün belli saatleri sabit olarak belli süre zarflarında yapılan kısa ve kas gelişimini hedef alan ve hint horozunun dövüş yeteneğinin gelişmesini sağlayan idmanlardır.


Hint horozcuların da yanlış bir düşünce vardır ki oda açık el ve açık gaga ile yapılan idmanların
horozun pişmesini sağladığı dır. Hinthorozu tam tersine pişeceğine bu tür idmanlar nedeniyle daha da duyarlılığı artar kalıcı sakatlıkların yanında çeşitli sağlık problemlerine neden olur.
Böyle bir açık el açık gaga idmanda kas gelişimide olumsuz etkilenir.Bünye tamamen açılan yaralara öncelik vererek yaraları onarmak için büyük bir yük altına sokulmuş olur.kas gelişimi bu nedenle sekteye uğramaktadır.idman daki bizim ilk hedefimiz düzenli kas gelişimini arttırmak olduğu için bu gibi yanlış düşünceleri kabul etmek doğru değildir.
idmanlarda kulandığımız gagalıklar ve mahmuzluklar sayesinde bu yaralanmaların önüne geçmiş oluruz.



Hint horozunun kas gelişimide daha sağlıklı ve istenilen düzeylerde olur.bu tür koruyucu önlemler alınması daha sık ve kısa kısa idmanların yapılmasına imkan vererek açık gaga açık mahmuzla yapılan idman daki zaman kaybı da ortadan kaldırılmış olur.

13 Ocak 2007 Cumartesi

Kümes İçi Şartların Oluşturulması

Hint horozu yetiştiriciliğinde en hassas konuların başında kümes içi koşulların en iyi şekilde başından planlanmış olması gerekir. Eğer ki yetiştirici bu şartları sağlamazsa ilerde birçok hastalıkla karşılaşması kaçınılmazdır. Şartların uygun olmaması direkt olarak hayvanın verimini düşürür. Biz isterse en kaliteli yemlerle beslesek dahi istediğimiz performansı yakalayamayız. Ayrıca ek ilaç masrafları ve hayvan ölümleri de buna eklenirse bir Hint horozunun maliyeti de bir kat daha fazla artacak bütçemize önemli bir yük oluşturacaktır.

Kümes içi hayvanların sağlığını korumak için düzenli havalandırılabilir. Olmalıdır yeterli sayıda havalandırma pencereleri veya fanlardan istifade edilmelidir. Kümes havalandırılması kümes içinde oluşacak sağlığı bozacak olan gazları (metan, karbondioksit) nemi uzaklaştırmak için son derece gereklidir. Gazlar ve nem önlemeli solunum problemlerinin oluşmasına sebep olur. Hint horozcu bu şartları yerine getirmediği zaman kullanacağı ilaçlardan fayda sağlayamaz ilaç tedavisine cevap alamaz.


Kümes içinin havalandırılamaması aşırı nem oluşumuna neden olur ki bu birçok küf diye bilinen mantarı hastalıkların ortaya çıkması anlamına gelir. Her zaman Hint horozcuları hayvanım nefes yapıyor ne yapmalıyım diye arayış içine girer. Bunun bir nedeni de kümes içi şartların olumsuzluğu dur.

Eğer ortam nemli ise altlık olarak serilen sap saman mantari hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar. Daha çok tercih edilmesi gereken kaba yonga talaştır. Talaşın suyu tutma özelliği altlık kalitesi bakımından daha üstündür. Kümesin güneş alabilecek şekilde camları güneye bakacak şekilde konumlandırılması sağlık açısından avantaj sağlayacaktır.

Kümesler hayvan sayısı temel alınarak dizayn edilmelidir 3 tavuk ve bir horoz için ideal kümes alanı 3 ila 4 metrekare olmalıdır. Hayvan sayısı arttıkça daha geniş alana ihtiyaç vardır. Bu önerilen sayıların dışında ki yoğunluklarda çok çeşitli sorunlar yaratmaktadır.

Kümeslerde çeşitli kontrol noktaları oluşturulmalıdır. Kümese haşere yabani kuş kedi köpek fare gibi hayvanların girmesine müsaade edilmemelidir. Bu hayvanlar kümese çeşitli parazitlerle çeşitli hastalıkları taşırlar. İnsanların da giriş çıkışları kontrollü olmalıdır. Giriş çıkışlara ayak banyolukları konulmalı ve hastalıkların ayaklarla kümes içine taşındığını unutmamamız gerekir. Dışarıdan hayvan alınacaksa kesinlikle karantina da kümesten uzakta tutulmalı ringe götürülmüş Hint horozunun 15 -20 gün kontrol altında karantina yerinde tutulması horozcunun faydasına olacaktır. Daha önce bulaşıcı bir hastalık geçirmiş olan bir hayvan her ne olursa olsun kümesten uzaklaştırılıp imha edilmelidir taşıyıcı durumunda olan bu hayvan diğerlerine de bu hastalığı derhal bulaştıracak ve de kayıplara neden olacaktır

Aşı programları

Yaş Aşının Cinsi Aşılama Yöntemi

1. Günlük yaşta

Marek (sinir sistemi bozukluğu)

  • Göz Damlası
  • iğne doz

7. Günlük yaşta

New Castle (yalancı veba)

  • Sprey
  • İçme Suyu

8–14. Günlük yaşta

Gumboro (savunma sistemini etkiler)

  • İçme Suyu
  • iğne doz

7. Haftalık yaşta

New Castle

  • Burun
  • Göz Damlası
  • İçme Suyu
  • Sprey
  • inaktif iğne doz

12. Haftalık yaşta uygulanacak aşılar

Fowl Pox (Tavuk Çiçeği)

  • İçme Suyu
  • iğne doz
  • kanat zarı

16. Haftalık yaşta uygulanacak aşılar aşağıdaki gibidir.

New Castle

  • Göz Damlası
  • Burun
  • İçme Suyu
  • Sprey

Enfeksiyöz Bronşit

  • iğne doz

Reovirus

  • Göz Damlası (değerli yetiştiriciler bu aşılma programı bir çiftliğin uygulamış olduğu bir programdır.Aşılama başından alınacak önlemlerin başında gelir.hastalık girdikten sonra pişmanlık fayda etmez olmazsa olmazların başında gelmektedir.Aşı programlarını çok dikkatli bir şekilde takip etmek gerekmektedir.)

İntramuscular

Hint Horozunun Bakım ve Beslenmesi

Her zaman söylediğimiz (besleme) horozculuğun temel ayaklarından biridir. Horoz yetiştirilirken horozcular arasında bakım besleme ve yetiştirmeden kaynaklanan çeşitli farklılıklar ortaya çıkar. Bu temel ayaklarından birinin eksikliği daha kötü performanslı işe yaramaz horozların ortaya çıkmasına neden olur.



Yalnız şunu unutmamak gerekir kötüyü kötü yapanda iyi yapacak olanda bizleriz. Çünkü ortaya çıkacak performans çevre+genetik olarak ortaya çıkar genetik potansiyeli belirler çevre şartları da genetikle ortaya çıkacak olan özellikler üzerinde etkilidir. Sen vermez isen hiçbir zaman alamazsın işin sırrı budur. Sırları zaman içerisinde daha farklı konulara da değinerek açmaya devam edeceğiz. Yeni nesil daha doğru bir hedef takip edip güzel sonuçlar alması bizim hedefimizdir. Sırlarını sakladığını zannedenlerinde aslında hiç bir şey bilmediklerini de bu işi insiyaki yaptıklarını bilgilerinin belli düzeyin üzerinde olmadığını da gördük. Gelelim asıl konuya yani sırlara bir hayvanın iyi olması için yapacağımız hizmetleri 3 başlık altında toplayalım;

  1. Bakım
  2. Besleme
  3. Yetiştirme

Bakım

Bakımdan kasıt hayvanın ortam şartlarının iyileştirilmesi ortam şartları nelerdir. Ortamın nemi, ısısı altlık durumu yemliklerin temizliği suyun kalitesi yemin kalitesi hayvanların sıklığı barınağın güneş alıp almadığı hatta buna gürültülü bir yer olup olmadığını da ekleyebiliriz gürültü hayvanlar üzerinde stres etkisi yapar.

Nem: kümes içinin nemli olması temre başta olmak üzere birçok mantarı hastalıkların çıkmasına neden olur.

Isı: en uygun ısı 20–24 derece dolayındadır. Bu dereceler in daha düşük olması hayvanlarda çok büyük rahatsızlık oluşturmasa da üzerindeki ısılar sıcaklık stresine neden olur.

Su: hayvanların içtiği su her zaman temiz olmalı özellikle yazın çok çabuk bakteri üreyerek sindirim sitemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. Bu tür bakterilerin olumsuz etkileri uzun vadede de ortaya çıkabilir.

Yem: yemin kalitesi hayvan yetiştiriciliğin de çok önemlidir. Güvenilir firmaların yemlerinden alınması yemcinin ve horozcunun yemleri depolama koşulları çok önemlidir nemli yerde saklanan yemler küf üreterek hayvanları zehirler. Birçok horozcu bu sebeplerle hayvanlarını kaybetmektedir. İlaç tedavisi yaptığı halde çözüm alınamamaktadır.

Güneş: yavru gelişimi için sağlık açısından da çok önemlidir.


BESLEME


Besleme ile ilgili diğer bölümlerde birçok konuya değinilmişse de besleme tam bir uzmanlık bilgi beceri ve deneyim gerektirir. Amaç hayvanın kursağını doldurmak değildir. İnsan için de bu durum böyledir. Yalnızca karnımızın doyması iyi beslendiğimiz anlamına gelmez her gün kuru fasulye yiyen adam karnı doysa da çeşitli yiyeceklerle beslenen kişi kadar sağlıklı beslenmiş olmaz. Tek yönlü beslenmiş olur ki birçok hastalığa yakalanma riski artar. Sağlığını zamanla kaybeder. Horozlarda da bu durum böyledir sadece buğday vererek besleme yapılamaz. Çeşitli gıdalardan yeteri miktarlarda vermek en doğru yoldur. Bu çeşitli gıdalar nelerdir.

Proteinler

-> Hayvansal Proteinler

  • Yumurta
  • et-kemik unu
  • balık unu
  • Yeme sentetik katılan proteinler

->Bitkisel Protein

  • Fiğ
  • Bezelye
  • Mercimek
  • Nohut
  • fasulye
  • korunga

Karbonhidratlar

  • Tahıllarda
  • Pekmez
  • Bal
  • kuru üzüm

Vitaminler

  • Yeşillikte
  • Tahıllarda
  • Meyvelerde
  • Fındık,fıstık
  • Sentetik olarak satılan premikslerde

Mineraller

  • Tahıllarda
  • Yeşillikte
  • Meyvelerde
  • Sentetik olarak satılan premikslerde

Yağlar

  • Tahıllarda
  • Don yağı
  • Bitkisel yağlar
  • Fındık
  • Fıstık
  • Ayçiçeği tohumu
  • aspir
  • kanola
  • keten


YETİŞTİRME

İdmanlar kısmında anlatılmıştır. Gıdasını vermediğin hayvana idman versen ne olur vermesen ne olur.

İşin sırrı yukarıda uygulaması size kalmış.
Kolay gelsin

12 Ocak 2007 Cuma

İşte Orjinal Bir Hint Horozu

Adı : Dedeküllü
Doğum Tarıhi : 1998
Artık aramızda olmasada yavrularıyla, hep yaşayacak, safkan bir Hint Horozu ' dur.

Adı : DeatHTrap
Doğum Tarihi : 2003
Dedeküllünün oğludur. Dedeküllünün stil olarak kopyasıdır.


Soyağacı Oluşturma

Soyağacının oluşturulmasının amacı yavruların özelliklerinin hangi ebeveynden (aile bireyinden) geldiğini tespit etmek ve damızlıkların özelliklerini kontrol edip bu özelliklere göre çiftleştirme yapmaktır. Soyağacını herhangi bir defterde tutabileceğimiz gibi resimleriyle birlikte bir yazılımla da tutabiliriz.

Soyağacını tutabileceğimiz program: Secere Aile Soyağacı yazılımıdır. Bu yazılama aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

SECERE – Aile Soyağacı V3.04b

Örnekler aşağıdadır.


Bu resimde aile bireyinin ebeveynlerinn girilmesini ve özelliklerini gösteriyor.


Bu resimde ise soyağacı gösterilmekte,


Üstün Damızlık Horoz Seçimi

Bir damızlıkçının üstün niteliklere sahip bir horozu elde etmesi için çeşitli yetiştirme ve seleksiyon(ayıklama)metotlarından faydalanması gerekmektedir.
Üstün nitelikli bir horozun seçilmesi demek onun fenotip hünerlerine bakarak çok iyi gözlem yeteneği ile ve daha da önemlisi kayıtlarının çok iyi tutulması ile mümkündür.

Damızlıkçı uygun çiftleştirmelerle çevre şartlarının iyileştirilmesiyle objektif bir yaklaşımla hedefine ulaşmaya çalışır. Sadece gözlem yeteneği tek başına yeterli değildir tam ve net sonuç almak için kayıtlara çok önem verilmelidir. Kayıtlar geçmişe ışık tutar ve gelecekte ulaşılması hedeflenen amacımızı planlı ve programlı yürütmemizi sağlar.

Kayıt sistemine konu olabilecek özellikler nelerdir diye sorulursa daha çok Hint horozcuları sadece dövüşme yeteneği üzerinde durarak çeşitli yanlış çiftleştirmeler yaparak tamamen tesadüflerle bir yol almaya çalışmakta ve çoğu zaman sonuç hayal kırıklığı ile sonuçlanmaktadır.

Eğer ki Hint horozcusu bazı yetiştirme sistemlerine ve seleksiyon yöntemlerine uyarsa belirlenen hedefe daha bilinçli ve kesin olarak ulaşabilir.


Kayıt altına alabileceğimiz bazı özelliklere örnek vermem gerekirse:

  • A) Yumurtadan çıkış gücü: Bir kuluçkanın altına konulup çıkan civciv sayısını ifade eder.eğer 10 yumurta konulmuşsa 7 tane civciv çıkmış ise % 70 başarıyla civciv çıkışı gerçekleşmiş denilebilir.

  • B) Civciv yaşama gücü : Çıkan yavrulardan kaçının sağlıklı bir şekilde çevre şartlarından daha az etkilenerek yaşadığı 10 yumurta kuluçka altına konuldu 7 civciv çıktı bunlardan yaşama gücü zayıf olanlardan 3 tanesi öldü diyelim geriye 4 tane civciv kalır ki bu da % 40 oranında civciv verimi demektir.işte burada damızlığı analiz ederken bir çok yönün birlikte değerlendirilmesi damızlığımızı çok daha iyi tanımamıza yardımcı olur.seleksiyon yaparken bu gibi özelliklere de dikkat etmek önemlidir.Bu durumlar tamamen verim özellikleriyle ilintidir.

Daha verimli olan tavuk daha iyi döl verimine sahip horoz seçimi yapılırken civciv verimine bakmak bunu kayıt altına alarak seleksiyon (ayıklama) metodunu uygulamak Hint horozcusunun yapacağı işlerin başındadır.

Bu özelliklere devam edersek çabuk gelişme, yemden daha iyi yararlanma, çeşitli çevre şartlarına daha dirençli olma, döl verimliliği, dövüş tertibi, ayak bacak problemlerinin olmaması, gaga yapılarının düzgün olması, iyi bir fizik yapısı, dönük parmaklı olmaması gibi üzerinde durulması gereken özelliklerdendir. Hint horozu damızlıkçısı bu özellikler üzerinde durarak damızlığını iyileştirmeye yani ıslah etmeye çalışır. Bu zor ve uzun yıllar isteyen bir uğraştır sabır özveri hayvan sevgisi içten gelen bir merak ile bu iş yürür.

Hint horozculuğunda bir iki hayvanın verim kaydı ve sınırlı düzeydeki hayvan sayısıyla başarı sağlanması zor ve yanıltıcı olabilmektedir. Çeşitli yetiştirme programları sürü bazında değerlendirilerek büyük hayvan sayıları göz önünde bulundurularak sürünün verim özellikleri ortalamalarından faydalanılarak yürütülür. Üstün nitelikli Hint horozunun seçimi bu büyük sürülerin ortalamasından daha üstün nitelikli olanlar arasından seçilir.

Ortalamadan kasıt nedir daha iyi anlaşılması için konuyu açalım örneğin müsabakada birçok horozun galibiyet ortalaması 45 dk olsun eğer 30 dk da kazanan horoz var ise ortalamadan üstün olduğu ortadadır. Bundan sonraki dövüş saati ortalamaları da değerlendirilerek damızlıkta döl vermesine müsaade edilir 45 dk üzerindeki ortalamaya sahip bireyler sürüden uzaklaştırılarak ayıklanmış olur.30 dk da kazanan horozun yavrularının ortalamaları da 45 dk ortalamadan daha az bir sürede kazananları ayıklanarak seleksiyon programı devam ettirilir. Gelecek nesillerde daha başarılı hayvanların damızlığa seçilmesi suretiyle daha üstün nitelikli horozların elde edilmesi sağlanmış olur.

11 Ocak 2007 Perşembe

Evet, Sonunda Bizde Blog Kurduk.

Merhabalar,

Birçok bu işle ilgili sitelerde dolaştıktan sonra baktık ki herkes Show yapıyor, kendini övüyor ama bilgi veren yok, bu işe son vermek adına buradayız.

Bu işi inceledikten sonra planlarımızı yaptık, bir sıraya koyduk hatta başlıklarımızı bile belirledik. İlk 12 başlığımız;

  1. Damızlık Seçimi ve Soyağacı Oluşturma
  2. Kümes Yapımı ve Temizliği
  3. Eşleştirme ve Verim Yükseltme
  4. Yumurta Alımı ve Bakımı
  5. Folluk Yapımı ve Gurk Tavuğun Bakımı
  6. Yavruların Bakımı ve Beslenmesi
  7. İdmanlar
  8. İdmandaki Horozun Bakımı
  9. Dövüşe Hazırlama
  10. Dövüş Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar
  11. Dövüşten Sonra Horozun Temizlenmesi
  12. Dövüşten Sonra Bakım Besleme

Video kritik bölümümüzde olacak, bu bölümde videoları önce izleyeceksiniz sonra horozların stilleri hakkında birlikte tartışacağız, sistemleri kritik edeceğiz bir nevi Şansal ile Erman olacağız, aramızdan Ahmet Çakar’larda çıkacak tabi, amaç birbirimizi kırmadan tartışmak bilgilerimizi birbirimize aktarmak ve bu işteki çıtayı daha da yükseltmek. Video kritik bölümünde sizlerinde videolarını bekliyoruz, beraber kritik etmek adına, çok bildiğimizden değil paylaşmak istediğimizdendir. Videoları önce youtube.com'a yükledikten sonra size verilen linkleri bizlere göndermeniz yeterli olacaktır, bunun işin nasıl yapılacağını gösteren ayrıntılı döküman hazırlanacaktır.

Bize ulaşmak için sanaltokat@hotmail.com mail adresini kullanabilirsiniz.

Saygılar…

 
Kanatlı,Tavuk,Horoz,Civciv,Kanatlı Hastalıkları