Bir damızlıkçının üstün niteliklere sahip bir horozu elde etmesi için çeşitli yetiştirme ve seleksiyon(ayıklama)metotlarından faydalanması gerekmektedir.
Üstün nitelikli bir horozun seçilmesi demek onun fenotip hünerlerine bakarak çok iyi gözlem yeteneği ile ve daha da önemlisi kayıtlarının çok iyi tutulması ile mümkündür.
Damızlıkçı uygun çiftleştirmelerle çevre şartlarının iyileştirilmesiyle objektif bir yaklaşımla hedefine ulaşmaya çalışır. Sadece gözlem yeteneği tek başına yeterli değildir tam ve net sonuç almak için kayıtlara çok önem verilmelidir. Kayıtlar geçmişe ışık tutar ve gelecekte ulaşılması hedeflenen amacımızı planlı ve programlı yürütmemizi sağlar.
Kayıt sistemine konu olabilecek özellikler nelerdir diye sorulursa daha çok Hint horozcuları sadece dövüşme yeteneği üzerinde durarak çeşitli yanlış çiftleştirmeler yaparak tamamen tesadüflerle bir yol almaya çalışmakta ve çoğu zaman sonuç hayal kırıklığı ile sonuçlanmaktadır.
Eğer ki Hint horozcusu bazı yetiştirme sistemlerine ve seleksiyon yöntemlerine uyarsa belirlenen hedefe daha bilinçli ve kesin olarak ulaşabilir.
Kayıt altına alabileceğimiz bazı özelliklere örnek vermem gerekirse:
- A) Yumurtadan çıkış gücü: Bir kuluçkanın altına konulup çıkan civciv sayısını ifade eder.eğer 10 yumurta konulmuşsa 7 tane civciv çıkmış ise % 70 başarıyla civciv çıkışı gerçekleşmiş denilebilir.
- B) Civciv yaşama gücü : Çıkan yavrulardan kaçının sağlıklı bir şekilde çevre şartlarından daha az etkilenerek yaşadığı 10 yumurta kuluçka altına konuldu 7 civciv çıktı bunlardan yaşama gücü zayıf olanlardan 3 tanesi öldü diyelim geriye 4 tane civciv kalır ki bu da % 40 oranında civciv verimi demektir.işte burada damızlığı analiz ederken bir çok yönün birlikte değerlendirilmesi damızlığımızı çok daha iyi tanımamıza yardımcı olur.seleksiyon yaparken bu gibi özelliklere de dikkat etmek önemlidir.Bu durumlar tamamen verim özellikleriyle ilintidir.
Daha verimli olan tavuk daha iyi döl verimine sahip horoz seçimi yapılırken civciv verimine bakmak bunu kayıt altına alarak seleksiyon (ayıklama) metodunu uygulamak Hint horozcusunun yapacağı işlerin başındadır.
Bu özelliklere devam edersek çabuk gelişme, yemden daha iyi yararlanma, çeşitli çevre şartlarına daha dirençli olma, döl verimliliği, dövüş tertibi, ayak bacak problemlerinin olmaması, gaga yapılarının düzgün olması, iyi bir fizik yapısı, dönük parmaklı olmaması gibi üzerinde durulması gereken özelliklerdendir. Hint horozu damızlıkçısı bu özellikler üzerinde durarak damızlığını iyileştirmeye yani ıslah etmeye çalışır. Bu zor ve uzun yıllar isteyen bir uğraştır sabır özveri hayvan sevgisi içten gelen bir merak ile bu iş yürür.
Hint horozculuğunda bir iki hayvanın verim kaydı ve sınırlı düzeydeki hayvan sayısıyla başarı sağlanması zor ve yanıltıcı olabilmektedir. Çeşitli yetiştirme programları sürü bazında değerlendirilerek büyük hayvan sayıları göz önünde bulundurularak sürünün verim özellikleri ortalamalarından faydalanılarak yürütülür. Üstün nitelikli Hint horozunun seçimi bu büyük sürülerin ortalamasından daha üstün nitelikli olanlar arasından seçilir.
Ortalamadan kasıt nedir daha iyi anlaşılması için konuyu açalım örneğin müsabakada birçok horozun galibiyet ortalaması 45 dk olsun eğer 30 dk da kazanan horoz var ise ortalamadan üstün olduğu ortadadır. Bundan sonraki dövüş saati ortalamaları da değerlendirilerek damızlıkta döl vermesine müsaade edilir 45 dk üzerindeki ortalamaya sahip bireyler sürüden uzaklaştırılarak ayıklanmış olur.30 dk da kazanan horozun yavrularının ortalamaları da 45 dk ortalamadan daha az bir sürede kazananları ayıklanarak seleksiyon programı devam ettirilir. Gelecek nesillerde daha başarılı hayvanların damızlığa seçilmesi suretiyle daha üstün nitelikli horozların elde edilmesi sağlanmış olur.
2 yorum:
Yazdiklarinizdan cok yararlaniyorum. Allah razi olsun
Abi çok güzel site horozlar hakkında her bilgi var allah sizden razı olsun başımızdan eksik olmayın inşallah ...
Yorum Gönder