13 Aralık 2010 Pazartesi

Yumi,Keşfedilmeyen Bir Ok

Adı : Yumi
Doğum Tarihi : 20-06-2009
Kilo : 3600 gr
Özellikleri : Sadece 10 dakikalık bir idmanını gördüm, fazla bilgim yok. Başka soru sormayın.




5 Aralık 2010 Pazar

Solucan ve Kurt Hastalığının En Etkin Çözümü

Kurt Hastalığının Zararları

Kurt, hayvanlarda en sık rastlanan problemlerin başında gelir. Kurt yiyeceklerden alınan vitamini ve besin kaynağını bağırsakta emdiği için hayvanların beslenmesi engeller. Yeterli beslenemeyen hayvanların bağışık sisteminin zayıflaması ile tüm hastalara yakalanma olasılığı artar. Ayrıca kilo kaybıyla kuruma hastalığına zemin hazırlar.

Civcivlerde gelişim problemlerine ve kayıplara yol açar.

Kurt Hastalığı Neden Olur

Kurt hastalığının birçok nedeni olabilir fakat en sık rastlanan nedenler aşağıda sıralanmıştır.

  • Dışarıdan getirilen hayvanların karantinaya alınıp ilaçlanmadan kümese dahil edilmesi
  • Çiğ et veya çiğ balık verilmesi
  • Bayat, rutübetlenmiş, bozuk yemlerin verilmesi
  • Palet yeminin düzensiz verilmesi
  • Kümes şartlarının stabil olmaması
İlaçlama Ne Zaman Yapılmalıdır

İlaçlama çok sık takip edilen hayvanlarda hastalık görüldüğü zaman yapılmalıdır. Fakat hint horozu gibi musabaka hayvanlarında iş şansa bırakılmamalıdır. Bunun için sezon başı dediğimiz Ekim,kasım,aralık aylarında horozlar mutlaka ilaçlanmalıdır. Aksi taktirde bir sezonu boşa geçirebilirsiniz. İdmanlarda verilmek istenen kondisyon, kas gelişi sağlıksız hayvanda hiçbir işe yaramayacağı gibi hayvanın çiçek gibi diğer hastalıkları kapmasını hızlandırır. Sezon ortasında verilen ilaç ile hayvanın bağırsak düzeni bozulacağı gibi aşırı kilo alma, kilo kaybı, kas yapısı bozulması, kondisyon kaybedilmesine yol açar.

Tavuklarda ise kuluçkaya yatırılmadan 2 hafta önce ilaçlama yapılmalıdır. Böylece yavrulara hastalığın geçmesi önlenmiş olur. Aksi taktirde kurt hastalığına yakalanan civcivlerin yaşama şansları düşüktür yaşayanlarda istenen verimi vermez. Yemler ne kadar kaliteli olursa olsun civcivlerin yeterli gelişimi göstermemesinin başında bu hastalık gelmektedir.

İlaçlama Nasıl Yapılmalıdır

İlaçlama işlemi tüm kümese uygulanmalıdır. Aksi taktirde ilaçma yapılan hayvanın kısa sürede diğer hayvanlardan bu hastalığı kapması muhtemeldir.

Dışarıdan getirilen hayvanlar ilaçlanarak kümesteki hayvanlar ile ilişki olmayan bir yerde 2 hafta bekletilmelidir.

Önemli bir uyarıda bulunmak gerekirse, ilaçlanan hayvanların 2-3 hafta eti ve yumurtası yenmez. Ayrıca yumurtaların atılması gerekir, hayvanlarada yedirilmemeli ve kuluçkaya konulmamalıdır.

İlaçlamada kulanılacak ilaç ve malzemeler;
  • Sitraks Şurup 30 ml
  • 2.5 ml'lik enjektör
  • Damlalık
Sitraks Şurup 30 ml

Şurubun İçinden Çıkan Ölçek

2.5 ml Ölçekli Enjektör

Damlalık
Sitraks şurup kiloya göre uygulanmaktadır. İçinden çıkan ölçek ile ölçeklendirildiğinde, 1/4 ölçek 5 kg hayvan içindir. Bizim horozlarımızın 2.5, 3, 3.5 olduğunu düşünürsek ilacı ayarlamamız için ek bir yardıcıya ihtiyaç duyulacaktır.

Ölçeklendirmeyi daha ayrıntılı yapmak için enjektör kullanıyoruz. 1/4 ölçek ilaç enjektöre aldığımızda 1.5 ml'ye denk gelmektedir. Horoz ve tavuklarımızın ağırlıklarına göre aşağıdaki gibi ölçeklendirebiliriz.
  • 5 kg için 1.5 ml
  • 3.5 kg için 1.1 ml
  • 3 kg için 0.9 ml
  • 2.5 kg için 0.7 ml

Civcivlerde ile damlalık ile 2-3 damla şeklinde kullanılabilir. Tavuk ilaçlanarak kuluçkaya yatırıldığında buna ihtiyaç duyulmayacaktır fakat çok elzem durumlar dışında kullanılması tavsiye edilmez.

Eğer hastalığın geçmediği düşünülürse aynı işlem bir hafta sonra yeniden uygulanmalıdır. Kançalı kurt hastalığında genellikle bir uygulamada geçmeyebilir.

4 Aralık 2010 Cumartesi

Yaraların ve Temrenin temizlenmesi

Yaraların veya temre gibi hastalıkların temizlenmesinde aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz. Aşağıdaki malzemelerin hepsini eczanelerden temin edebilirsiniz.

Temizlemek için gerekli malzemeler;

  • İzotonik Sodyum Klorür
  • Çinko's Krem
  • Gazlı bez (Çok yumuşak peçete)
  • Enjectör

Yaralanmadan hemen sonra kanın kurumasına izin vermeden yaralar temizlenmelidir. Temizleme işlemini İzotonik sodyum klorür ve gazlı bez ile yapmamız yaraların mikrop kapmasını önlediği gibi iyileşmesinide hızlandır.

Temizlenen yaranın üzerine çinko's krem sürüldükten sonra, krem iyice yedirilmelidir.

Bu işlem yaralar iyileşene kadar tekrar edilmelidir. Temizleme işlemi havanın kararmasına yakın yapılması kremin, yaranın üzerinde daha uzun süre durmasını sağlayacağı için etkisinin artmasına yardımcı olur.

Not : İzotonik sodyum klorür'ü şişeden enjectör yardımı ile çekebiliriz.

 
Kanatlı,Tavuk,Horoz,Civciv,Kanatlı Hastalıkları