26 Ağustos 2007 Pazar

Personel Computer...

Adı : Bilgisayar
Doğum Tarihi : 2005
Bilgisayar, TokatSayar,ParaSayar,AdamSayar,HorozSayar.....

12 Ağustos 2007 Pazar

Hem Silme Hem Küllü...

Adı : Silme Küllü Doğum Tarihi : 06.2006 Kilo : 2950 gr 4 Maçın 3 de galibiyet 1 beraberlik...


5 Ağustos 2007 Pazar

El İşi Böyle Olur...

3 Ağustos 2007 Cuma

Kümes İçi Şartların Oluşturulması

Hint horozu yetiştiriciliğinde en hassas konuların başında kümes içi koşulların en iyi şekilde başından planlanmış olması gerekir. Eğer ki yetiştirici bu şartları sağlamazsa ilerde birçok hastalıkla karşılaşması kaçınılmazdır. Şartların uygun olmaması direkt olarak hayvanın verimini düşürür. Biz isterse en kaliteli yemlerle beslesek dahi istediğimiz performansı yakalayamayız. Ayrıca ek ilaç masrafları ve hayvan ölümleri de buna eklenirse bir Hint horozunun maliyeti de bir kat daha fazla artacak bütçemize önemli bir yük oluşturacaktır.
Kümes içi hayvanların sağlığını korumak için düzenli havalandırılabilir. Olmalıdır yeterli sayıda havalandırma pencereleri veya fanlardan istifade edilmelidir. Kümes havalandırılması kümes içinde oluşacak sağlığı bozacak olan gazları (metan, karbondioksit) nemi uzaklaştırmak için son derece gereklidir. Gazlar ve nem önlemeli solunum problemlerinin oluşmasına sebep olur. Hint horozcu bu şartları yerine getirmediği zaman kullanacağı ilaçlardan fayda sağlayamaz ilaç tedavisine cevap alamaz.

Kümes içinin havalandırılamaması aşırı nem oluşumuna neden olur ki bu birçok küf diye bilinen mantarı hastalıkların ortaya çıkması anlamına gelir. Her zaman Hint horozcuları hayvanım nefes yapıyor ne yapmalıyım diye arayış içine girer. Bunun bir nedeni de kümes içi şartların olumsuzluğu dur.

Eğer ortam nemli ise altlık olarak serilen sap saman mantari hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar. Daha çok tercih edilmesi gereken kaba yonga talaştır. Talaşın suyu tutma özelliği altlık kalitesi bakımından daha üstündür. Kümesin güneş alabilecek şekilde camları güneye bakacak şekilde konumlandırılması sağlık açısından avantaj sağlayacaktır.

Kümesler hayvan sayısı temel alınarak dizayn edilmelidir 3 tavuk ve bir horoz için ideal kümes alanı 3 ila 4 metrekare olmalıdır. Hayvan sayısı arttıkça daha geniş alana ihtiyaç vardır. Bu önerilen sayıların dışında ki yoğunluklarda çok çeşitli sorunlar yaratmaktadır.

Kümeslerde çeşitli kontrol noktaları oluşturulmalıdır. Kümese haşere yabani kuş kedi köpek fare gibi hayvanların girmesine müsaade edilmemelidir. Bu hayvanlar kümese çeşitli parazitlerle çeşitli hastalıkları taşırlar. İnsanların da giriş çıkışları kontrollü olmalıdır. Giriş çıkışlara ayak banyolukları konulmalı ve hastalıkların ayaklarla kümes içine taşındığını unutmamamız gerekir. Dışarıdan hayvan alınacaksa kesinlikle karantina da kümesten uzakta tutulmalı ringe götürülmüş Hint horozunun 15 -20 gün kontrol altında karantina yerinde tutulması horozcunun faydasına olacaktır. Daha önce bulaşıcı bir hastalık geçirmiş olan bir hayvan her ne olursa olsun kümesten uzaklaştırılıp imha edilmelidir taşıyıcı durumunda olan bu hayvan diğerlerine de bu hastalığı derhal bulaştıracak ve de kayıplara neden olacaktır

 
Kanatlı,Tavuk,Horoz,Civciv,Kanatlı Hastalıkları